Anne Mortier 11

anne-2016

Anne Mortier (°1956) studeerde aan het Hoger Instituut voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas te Gent (1976-1980).

Anne Mortier vertelt op een geestdriftige manier over het hoe, het wat en het waarom van het werken met aardewerk, steengoed en porselein, zodat je haast zin krijgt om zelf aan de slag te gaan.

“Dit enthousiasme heb ik nog steeds na zoveel jaren doceren aan de academie en menig student te hebben proberen overtuigen van het fascinerende medium dat klei is. Je werkt met een materie waarin de 4 natuurelementen verweven zijn: de aarde waar je water aan toevoegt, die droogt aan de lucht en gebakken wordt in het vuur, een zo veelzijdig en intrigerend vak. Keramiek is grenzeloos boeiend juist door de ontelbare mogelijkheden en uitgangspunten.

Als ik de evolutie in mijn nu bijna 35-jarige carrière bekijk, evolueert de zuivere potvorm naar oervormen met een geladen inhoud waarin sporen te vinden zijn van mijn emotionele wereld. Bijna een schoolvoorbeeld van werken met klei en van het feit dat ik een keramische duizendpoot ben. Misschien minder gewild door de keramiekscène, waar alles in vakjes en wel of niet als design wordt gecatalogeerd.

Van gelukkig zijn met wat het leven te bieden heeft, ‘the cup of life’, tot het intense gebroken zijn na een groot verlies, ‘tears in heaven’. Het speelse van ‘Lettres d’Anna’, het metier in het zuivere gebruiksgoed in porselein. Een veelheid in verscheidenheid.

LOCATIE 11  – Bredestraat 15, Lovendegem

Anne Mortier
Noordhoutstraat 112, 9031 Drongen
0494 44 16 75

anne-mortier-5
The Cup of Life